photo bjelimici_zps61ab4ad0.gif

četvrtak, 15. ožujka 2012.

BJELIMIĆI KROZ HISTORIJU


 


Šta o Bjelimićima kažu drugi..........? 
Džamija u džemaatu Bjelimići nalazi se u Odžacima. Za njenu gradnju vezano je nekoliko priča ali zbog nepostojanja tačne dokumentacije ne može se sigurno tvrditi ni vrijeme gradnje, a ni graditelj (pretpostavlja se da je napravljena zajedničkim ulaganjem vjernika ovog kraja) Ono što se sa sigurnošću može tvrditi, na osnovu načina njene gradnje, jeste da je nastala najvjerojatnije krajem 18. ili početkom 19. stoljeća. Uzme li se u obzir da su Turci u ove krajeve došli veoma rano, možemo pretpostaviti da se negdje u ovim krajevima i prije nalazila džamija.

Sve do 1998.godine džamija je imala drvenu munaru. Ta munara bila je zaštićenu limom. Godine 1998. ličnim sredstvima gastarbajtera, mještanina Bozalija (Salke) Emina, napravljena je nova, betonska munara. Imam u ovoj džamiji trenutno je Nazif ef. Kurtović. Prije Nazifa imami su bili: Zejnil ef. Biber, Rašid ef. Trnka, efendija Bandić i drugi.

Na području Bjelimića, (selo Ocrkavlje) na desnoj obali Neretve nalazio se davno grad Veletin. U pisanim izvorima se spominje pet puta, a prvi put 1442. godine i to kao već razvijen grad.

Bjelimići su za vrijeme Austrougarske djelovali kao Kotarska ispostava pod čijom su administrativno-upravnom nadležnošću bila 32 naselja na području Bjelimića i Župe (Glavatičeva). Ova uprava sa radom je prestala 1916. godine.

Bjelimići. — U članiku K. Paltscha registriran je oštećeni nadgrobni spomenik dječaka P. Aeli-a Probus-a, koji je prethodno nađen u koritu Lučkog potoka. Na zemljištu »Međe« nađen je rimski novčić (sesiterac) Antonija Ria, a pored toga, odnekle iz Bjelimića potiču novci rimskih careva Tita, Septinilja Severa i Kanstan-Trima I, te jedna brončana figura. Misli se da iz Bjelimića potiče i jedna dračka (Dvrraohiium) dirahima.
Godine 1956. i 1972. mještanin Suljo Daiut iz Ježeprasine pronašao je tipično rirmku kameffiu uinniu kružnog presjeka, koja je imala i poklopac.
Godine 1971. pronađeni su na njivama, jugozapadno od sela Ježeprasine dijelove rimiskog crijepa i kamena koji vodi porijeklo sa građevina. U sred tih njiva nalazi se dobro vrelo žive vode.
Na Građima, izjmeđu Ježeprasine i Luke, nalaze se ostaci refugija iz doba kasne antike.
Gradina iznad Ježeprasine,  »Historijska, Gradina u selu Ježeprasina, koja leži na jedinoj vrlebnoj klisuri i po prilici 100 m iznad površine Ježeprasinskog polja. Tu traga zidu ima još i sada, i koji je već sa zemljom ravan, od kresanih kvadrata sa krečom zidan 1 m debeo zid. Osim vapnenca ima dosta sasvim ufkuisno od sige kresanih kvadrata. Na vrhuncu te klisure zna se na dva mjesta gdje su bile četverouglaste kule, od kojih je jedina imala 3, a druga 4 m u promjeru, kod kojih su zidovi bili  od kresanih kvadrata sa skrečonim zidovima.
Za neku gradinu narod pripovijeda, da je bila grčka, što je dakako neistinito, pošto se tu  nalaze rimski natpisi i novci.
Grobnica na svod u Ježeprasini
VALENTIN
 U PISANIM HISTORIJSKIM IZVORIMA GRAD Valentin se spominje pet puta i to u vremenskom razmaku od svega dvije decenije.
 U prvom spomenu 1442. godine Velentin je već razvijen grad, koji ima i svoje podgrađe — Podveletin (sulbtus caistrum Velilentin). Zadnji spomen je iz aprila mjeseca 1465. g., kada se također spominju neki stanovinici Veletiniskog podgrađa. U često spominjanim poveljama o posjedima hercega Stjepana Vukčića ovaj grad uvijek dolazi pod svojim pravim i punim imenom.
Doljani
Na lokalitetu Križevac – skupina od 15 stećeaka
Ježeprasina
Na glavici Kraljuši pokraj seoskih kuća nalaze se dva osamljena stećka u obliku sanduka.Na lokalitetu Vuč-kamen ili Grkovina po Glavici i u njezinoj blizini prostire se velika nekropola sa sto trideset stećaka.
Luka
Na lokalitetu Krivača nedaleko od kuće obitelji Brkan nalazi se 11 stećaka. Postavljeni su u pravcu zapad-istok. Ukrašena su dva sljemenjaka sa motivom loze sa trolistom u frizu.
Mokro
Na ovom lokalitetu nalazi se skupina od 14 stećaka. Stotinjak metara dalje na obližnjem brežuljku nalazi se još jedna ksupina od 15 stećaka
 Zabrđani
U predjelu Branjevčići pokraj puta Glavatičevo-Bjelimći nalazi se 3 stećka. Ukrašena su sva tri spomenika, lozica sa trolistom, arkade i dvostruka spirala
......................................................................................................
Na: http://www.scribd.com/doc/48858868/SUMARNI-POPIS-SANDZAKA-BOSNA-iz 1468 / 69. godine?olddoc=1..............pominje se selo Ježeprasina i piše:
81b. TIMAR RADOSAVA, SINA VLADIMIROVOG I VUKA, SINA VLADIMIROVOG Uživaju ga zajednički, a naizmjenično idu u rat.
Selo JEŽEPROSINA

hasa njiva 5, domova 9, Prihod 300
..................................................

TIMAR RADIVOJA, SINA POPOVOG
Obavezan je da ide u rat. Dio sela DOLANI (vjerovatno Doljani, op.autora)

domova 4, Prihod 200
..................................................
Selo OCRKAVJE
hasa: vinograda1, njiva 1, oraha 2, domova 6, neoženjenih 2. Prihod 83
...............................................

TIMAR KASIMA ANDJRTCA
Kasim je umro, pa je njegov timar dat njegovom bratu Skenderu. Pisano: 29. džumada II, 879. godine, u logoru Kurušduran #944

Selo MOKRA

hasa: njiva 1, livada , 1domova 10, neoženjenih 1. Prihod 620
.......................................................
Selo SOPOT

domova 6, neoženjenih 3. Prihod 376

Selo SVITNIČA

domova 6, neoženjenih 1. Prihod 430
....................................................
Pored ostalog piše i ovo:

Selo KALINOVIK
hasa njiva 1 \domova 12, neoženjenih 2. Prihod 1. 220
......................................................
I ovo:

TIMAR KNEZA ŠTIPANA
Obavezan je da ide u rat.
Dio sela SELOČANI (Sočani, op.aututora.)

hasa: njiva 4, livada 2, oraha 8, domova 4, neoženjenih 1
............................................................

Nadalje piše i ovo:
Ne znamo kada je samo Nevesinje promijenilo svoje ime Sopot, ali je sigurno bilo podignuto prije 1512. godine, jer je prije te godine podignuta džamija sultana Bajezida, tzv. Careva džamija u Nevesinju.Danas joj nema traga, jer su je Srbi porušili do ispod temelja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao zahvalnost što su ih nevesinjski Muslimani naselili u nevesinjskoj općini, krajem18. i u 19. stoljeću,
Na osnovu svega možemo zaključiti da je te daleke 1468/69 od bjelimićkih sela postojalo selo: Ježeprasina, Sopot, Svijenča, Ocrkavlje, Doljani i Slatinica. Nigdje se ne pominju (bar u ovom popisu) sela Odžaci, Vranići, Tinje, Sitnik, Zabrđani, Gradeljina, Veluše pa čak ni Argud koji ima svoje ime prema latinskom jeziku (argentum = srebro).
 

Nema komentara:

Objavi komentar